Tisov prejav v Holíči už v predaji

0 hlasov

Vo Vydavateľstve Matice slovenskej vychádza Tisov prejav v Holíči v preklade do všetkých slovanských jazykov a v unikátnych básnických interpretáciách súčasných slovenských básnikov Mariána Grupača, Borisa Brendzu a Michala Badína. Kniha vychádza pri príležitosti 70. výročia prejavu prvého slovenského prezidenta Jozefa Tisa na cirkevno-národných slávnostiach v Holíči 16. augusta 1942.

 

V poézii slovenských básnikov zaznievajú aktualizácie podstatných pasáži Tisovho prejavu, najmä už zľudovenej apelácie Slovák, zhoď, zbav sa svojho škodcu! Túto nadčasovú výzvu básnici vo svojich poetických parafrázach vzťahujú nielen na Židov, ale aj na Rómov, Maďarov, Čechov a Američanov. Oprávnene nešetria ani homosexuálov, feministky a ateistov. Tým sa im darí uchovávať a rozvíjať duchovný odkaz nášho martýra, kňaza a prezidenta aj v dnešných postmoderných a hodnotovo nivelizovaných časoch.

 

Publikácia priamo nadväzuje na knižný projekt Literárneho informačného centra, v rámci ktorého vznikli preklady a básnické interpretácie Konštantínovho Proglasu. Knihu Tisov prejav v Holíči si môžete objednať na adrese Vydavateľstvo Matice slovenskej, s.r.o., Mudroňova 1, 03652 Martin.

Obrázok používateľa James Juyce
St, 08. 05. 13 - 19:03 ad Tisov prejav v Holíči už v predaji | James Juyce

vitaj, Marián, na Membráne, dostal si grant na trollovanie?

St, 08. 05. 13 - 14:31 ad Tisov prejav v Holíči už v predaji | Abelova (bez overenia)

misko, misko rehus, nedmordok strapaty. taketo hovienka ty vypluvas?! chudatko zdegenrovane...

Ut, 18. 12. 12 - 20:11 ad Tisov prejav v Holíči už v predaji | starous_lee

mrian grupač dokonca pise dizertacnu pracu na temu: Podoby súčasnej slovenskej poézie (1989-2011) a formy jej prezentácie (smery, predstavitelia, inštitúcie, časopisy)… ktovie co sa z toho vykluje.

Obrázok používateľa trolejbus
Ut, 18. 12. 12 - 18:13 ad Tisov prejav v Holíči už v predaji | trolejbus

Včera som zrovna narazil na túto výzvu:

Azda nie je vhodnejší čas na pripomenutie si posolstva svätého Cyrila, ktoré nám zanechal vo veľbásni Proglas, ako sú adventné dni.

A teraz ďalší zaujímavý projekt.

 

 

Poslať nový komentár

Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.