Návrh tvorby maturitných zadaní z predmetu súčasná slovenská poézia

3 hlasy

Na základe vyhlášky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 209/2011 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 318/2008 Z. z. o ukončovaní štúdia na stredných školách môžu žiaci štvorročných gymnázií maturovať z voliteľného predmetu súčasná slovenská poézia. Vzhľadom na to, že predmet súčasná slovenská poézia je novým maturitným predmetom, predkladáme pedagógom návrh tvorby maturitných zadaní z tohto predmetu.

 

Maturitné zadanie bolo vytvorené pre prvú tému predmetu, ako je uvedená v Štátnom vzdelávacom programe, resp. v existujúcej učebnici pre 1. ročník.

 

1. Rozoberte ľubovoľnú báseň Jána Gavuru z hľadiska použitých umeleckých prostriedkov a nájdite argumenty, prečo túto báseň zaraďujeme medzi gýče.
- Zdôvodnite, ako báseň manipuluje s našimi estetickými zážitkami.
- Vyberte zo súčasnej literárnej produkcie báseň, ktorá tiež manipuluje so zážitkami čitateľov a konfrontujte jej pôsobenie s inou básňou, ktorú by sme mohli považovať za umelecké dielo.
- Charakterizujte hlavné pojmy, ktoré ste používali: gýč, manipulácia, báseň, literatúra, estetický zážitok, funkcia, stereotyp, umelecké dielo.

 

31. 10. 2012

Mgr. Michal Rehúš, PhD.

Obrázok používateľa dazda
Po, 05. 11. 12 - 14:33 ad Návrh tvorby maturitných zadaní z predmetu súčasná slovenská poézia | dazda

prave preto tam je 'v pripade realnosti', cize nie len ako samotny umelecky text - a ktory mi praveze aj tak nejaky extra provokativny nepride

Obrázok používateľa James Juyce
Po, 05. 11. 12 - 14:32 ad Návrh tvorby maturitných zadaní z predmetu súčasná slovenská poézia | James Juyce

ved v tej normativnosti (ze kazda gavurova basen je gyc) sa skryva provokativnost a drzost toho textu

 

edit: ano, ide o poeziu, nema zmysel sa bavit o realnom zadani

Obrázok používateľa dazda
Po, 05. 11. 12 - 12:56 ad Návrh tvorby maturitných zadaní z predmetu súčasná slovenská poézia | dazda

v pripade realnosti, upravila by som skor 'ci povazujete dany text za gyc', ak ano - argumenty, ak nie - argumenty, inak to je rovnaka manipulacia a predpis

Poslať nový komentár

Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.